Aralık 7, 2023
169 Okunma
Sagliktipmerkezi.com adresinde sağlığın sırları tedavileri, hastalık belirtileri teşhisleri, sağlıklı yaşamdan kilo vermeye ve beslenmeye dair bir çok konuyu sitemizde bulup sitemizi çok seveceksiniz.
Sağlık Nedir?
Sağlık, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, “yalnızca hastalık ve sakatlığın olmaması değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik halidir”. Sağlık, vücudun iyi veya kötü olması durumunu ifade eder. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için düzenli fiziksel egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, yeterli uyku almak, sigara ve alkol tüketimini sınırlamak, stresten kaçınmak ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak önerilir. Sağlık, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
Sağlıklı Yaşam Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, düzenli fiziksel egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, yeterli uyku almak, sigara ve alkol tüketimini sınırlamak, stresten kaçınmak ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak önerilir. Sağlıklı yaşam tarzı, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır. Sağlıklı bir yaşama sahip olmak için, kazanmak istediğiniz alışkanlıkları kendinizi zorlamadan uzun sürede benimsemekten geçer. Kalıcı bir değişiklik için küçük adımlara böldüğünüz alışkanlıkları teker teker hayatınıza eklemelisiniz. Sağlıklı yaşam için daha fazla sebze ve meyve yenmesi gerektiği oldukça açık. Elbette şekeri ve unu da azaltmak gerekir.
Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri doğru oranlarda alarak sağlıklı bir yaşam sürdürmek için gereklidir. Sağlıklı beslenme önerileri arasında, her gün 5 temel yiyecek grubunu tüketmek, yeterli miktarda su içmek, hayvansal ve trans yağları azaltmak, alkolden ve sigaradan uzak durmak, çinko içeren besinleri tüketmek ve süt, yoğurt gibi süt ürünlerine önem vermek yer alır.
Aylık veya haftalık sağlıklı beslenme programı oluşturmak için, taze sebze ve meyveler, balık, ceviz, fındık, tam tahıllı gıdalar, et, süt, yağ ve tam tahıl içeren 5 temel yiyecek grubunu tüketmek, A/C vitamini, antioksidan ve selenyum içeren gıdaları tüketmek, çinko içeren yiyecekleri es geçmemek, alkol ve sigara alışkanlığından uzak durmak, yeterli miktarda su tüketmek, hayvansal ve trans yağları azaltmak, sağlıklı yağları tercih etmek, kurubaklagil ve lifli besinleri tüketmek, süt ve yoğurt tüketimine önem vermek önerilir.
Kilo Vermenin Sırları Nelerdir?
Kilo vermek birçok insanın özellikle kadınların sık karşılaştığı bir problem. Uzun ve uyması zor diyet listelerinin yanında insanlar yemeği kesmeden, kolay yollar ile sağlıklı ve kalıcı kilo vermek istiyorlar. Hem yiyip hem kilo vermek isteyenler internette araştırmalarını sürdürüyor. Kendinizi kısıtlamadan da zayıflamak mümkün. İşte yemeği kesmeden kilo vermenin sırları!
Bol Su Tüketimi: Gün içinde bol miktarda su içmek hem sağlık açısından hem de metabolizmayı hızlandırmak için çok önemlidir. Uzun süre tok kalmanızı sağlar. İçme suyunuza limon dilimleri ve çubuk tarçında katarak farklılık katabilirsiniz. Limonun bir antioksidandır ve yağ yakımını başlatır. Her sabah uyandığınızda bir bardak ılık su içerek güne başlarsanız gece boyunca boş kalan mideniz kahvaltıya hazırlanmış olur.
Tam Tahıllı Ekmek Tüketimi: Tam tahıllı ekmek tüketimi tokluk sağlar ve yemeklerde karbonhidrat dengesi oluşturmanızı sağlar. Ekmek tercihi kesinlikle beyaz olmamalıdır, bu sağlıksız karbonhidrat tüketimiyle sık acıkmanıza ve haliyle kilo almanıza sebep olur. Tam tahıllı ekmekler aynı zamanda B vitamini ve lif kaynağıdır.
Süt Ürünleri Tüketimi: Süt ürünleri kalsiyum ve protein açısından çok yararlıdır. Özellikle ara öğünlerde yoğurt tüketimiyle açlığınızı bastırabilirsiniz. Sade yoğurt tüketmeyi sevmiyorsanız üzerini granola, badem, kuruyemiş ve meyvelerle süsleyebilirsiniz. Yoğurt aynı zamanda yağ yakımını da sağlar.
Lifli Sebze Tüketimi: Acıkmadan ve sık beslenerek kilo vermek için lifli sebze tüketimi oldukça önemlidir. Brokoli, karnabahar, enginar, lahana, kereviz, bezelye ve fasulye gibi lifli sebzeler tüketirseniz hem tok kalır hem de zayıflarsınız. Zengin lif kaynağı bu sebzeler bağırsaklarınızı aktif çalıştıracaktır. Ara öğünlerde haşlama sebze, ana öğünlerde ise zeytinyağı ile pişmiş sebzeleri tercih edebilirsiniz.
Protein: Zayıflarken aç kalmamak için öğünlerde protein dengesi iyi kurulmalıdır. Kahvaltılarda farklı peynir çeşitleriyle protein alabilirsiniz. Ana öğünlerde protein içeren besinlerin kontrollü bir şekilde alınması gerekir. Hastalık ve Tedavi yöntemlerinin engellenmesi için önemli bir maddedir.